Thursday, June 30, 2011

fakta: 30% murid tidak bersarapan

0 comments
KUALA LUMPUR – Lebih 30 peratus murid-murid di sekolah rendah di negara ini didapati tidak bersarapan sebelum ke sekolah selain gemar makan pada waktu lewat malam.
Tabiat pemakanan tersebut menyebabkan mereka sukar memberi tumpuan terhadap pelajaran semasa berada di dalam kelas selain menjadi punca masalah obesiti.
Ketua Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Madya Dr. Poh Bee Koon (gambar kecil) berkata, ia merupakan hasil kajian yang dijalankan pihaknya terhadap kanak-kanak berusia bawah 12 tahun pada tahun lalu.
“Mengambil sarapan pagi amat penting untuk sel otak kanak-kanak berfungsi dengan baik dan dapat mengelakkan tubuh mereka menjadi lesu pada waktu pagi.
“Bagaimanapun, segelintir ibu bapa mengabaikan keperluan untuk memberi sarapan kepada anak-anak mereka,” katanya pada sidang media mengenai kerjasama kajian pemakanan kanak-kanak oleh UKM dan Dutch Lady Malaysia di sini semalam.

copy and paste from kosmo

so..dengan herbalife anda tidak perlu risau dengan sarapan pagi anda..cukup mudah 2..1minit sahaja dah boleh siap dengan kandungan nutrisi yang lengkap dengan 19 vitamin..itulah shake F1.
ini lah pakej yang saya selalu makan setiap pagi..alhamdulillah kesihatan semakin improve..syukur alhamdulillah

Tuesday, June 28, 2011

AIR TEA MIX

1 comments
alhamdulillah syukur pada Allah kerana masih ada nikmat iman & islam..ok hari nie nak share skit berkaitan kelebihan yang ada pada tex mix herbalife:

INI ADALAH SHARING TESTIMONI TEA MIX OLEH KAK AFIDA.
Minuman herba yang menyegarkan, pembakar lemak terbaik.
Secawan bersamaan dengan 20 minit erobik!!

Teh adalah minuman yang menyegarkan dan snek sambil menunggu hidangan seterusnya. Hakikatnya, teh hijau yang menjadi bahan utama dalam Tea Mix, boleh menolong:
  1. melindungi badan kita daripada radikal bebas,  
  2. ia juga amat berkesan membantu kita melangsingkan badan.  
  3. Ia membekalkan polyphenols dengan agen pembersihan dan lain-lain manfaat yang menyihatkan di samping khasiat yang merangsangkan.
Kajian telah mendapati Teh Hijau, salah satu daripada minuman tertua yang diketahui manusia, boleh mempercepatkan pembakaran kalori dan lemak disamping memainkan peranan penting dalam pengawalan komposisi badan. 

Penyelidik di University of Geneva di Switzerland mengkaji 10 lelaki muda yang sihat untuk enam minggu dan mendapat keputusan yang mana mengambil ekstrak teh hijau membakar lebih banyak kalori berbanding yang tidak mengambilnya. Penyelidik mempercayai sebatian teh hijau yang dipanggil flavonoids mungkin akan mengubah cara badan mengunakan hormon yang digelar norepinephrine, yang mana mempercepatkan pembakaran kalori.

Ambil Tea Mix setiap hari dan secara otomatik anda telahpun membekalkan tubuh anda dengan teh hijau!

Teh juga boleh membantu anda mencapai matlamat pengurusan berat badan anda. Terdapat sejenis teh yang boleh berbuat demikian dengan cara yang efektif. Dengan mengabungkan keajaiban herba purba dengan teknologi moden hari ini, HERBALIFE telah menghasilkan ShapeWorksTM Tea Mix.

ShapeWorksTM Tea Mix bukan hanya untuk orang berdiet. Ia juga untuk orang yang mahukan keseronokan meminum minuman yang menyegarkan, baik untuk tubuh dan kerohanian mantap.
*Juga terdapat dalam bekas 50g atau 100g.


Tahukah anda?
Teh hijau adalah minuman purbakala selain air yang diminum oleh kebanyakan umat manusia di seluruh dunia. Minuman yang biasa ini telahpun di berikan nilai yang amat tinggi berkurun-kurun lamanya disebabkan oleh kebaikannya terhadap kesihatan. I

Bahan-bahan: Maltodextrin, fruktosa, ekstrak orange pekoe, ekstrak tea hijau, ekstrak kupasan lemon, ekstrak biji cardamom, ekstrak malva sylvestris dan serbuk bunga raya.
Mengandungi kondisioner makanan yang dibenarkan.

Arahan: Campurkan 1/2 sudu teh (lebih untuk memenuhi keperluan rasa anda) ShapeWorksTM Tea Mix dengan 200ml hingga 240ml air sejuk atau panas dan nikmatilah ia.
*Ia berbentuk serbuk yang sangat halus dan amat mudah untuk larut.

ingat!!herbalife xmenyembuhkan apa2 jenis penyakit tetapi secara logik akal apa yang baik masuk dalam badan kita akhirnya akan menghasilkan output yang baik pada badan kita.

Sunday, June 26, 2011

MALAYSIA NEGARA ORANG GEMUK?

0 comments

Fakta-fakta menarik berkenaan dengan berat badan
90% cubaan untuk menguruskan badan gagal.
Sebab utamanya adalah kerana memilih cara yang salah!!

Statistik Malaysia
  • 48% lelaki obes, 62% perempuan obes!
  • 10,000+ kematian tahunan akibat serangan jantung, strok, kegagalan buah pinggang.
  • 6,000 kematian tahunan akibat penyakit jantung.
  • 3 juta dengan kolestrol tinggi.
  • 40,000 kes kanser baru setiap tahun
  • 2.1 juta yang menghadapi kencing manis.  
43.1% daripada warga Malaysia dewasa
mempunyai berat berlebihan. 
400 juta Orang dewasa di seluruh dunia adalah obes
dan 1.6 billion mempunyai berat badan berlebihan.
17 juta kes kardiovaskular di dunia
berkaitan dengan obesiti.

Epedemik Sedunia


Insiden berat badan berlebihan dan obesiti tersebar luas dengan perangkaan 31.6% dan 16.3% masing-masing di Malaysia. Lebih kurang 30.9% lelaki dan 32.4% perempuan mempunyai berat badan berlebihan sementara 13.9% lelaki dan 18.8% perempuan adalah obes.
Dijangkakan lebih kurang 3.8 juta dan 2 juta orang dewasa berumur 25-64 tahun didapati sama ada masing-masing mempunyai berat badan berlebihan atau obes. Lebih kurang 1 dalam 2 orang dewasa berumur 25 hingga 64 tahun sama ada mempunyai berat badan berlebihan atau obes.
Lebih kurang setiap orang keempat di muka bumi ini terlalu gemuk. Obesiti dengan pantasnya menjadi salah satu sebab utama kematian di dunia.
Unjuran Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan bahawa secara global pada 2005, lebih kurang 1.6 billion orang dewasa mempunyai berat badan yang berlebihan dan lebih kurang 400 juta orang dewasa adalah obes. WHO mengunjurkan bahawa menjelang 2015, lebih kurang 2.3 billion orang dewasa akan mempunyai berat badan yang berlebihan dan 700 juta akan menjadi obes.
Kematian akibat daripada Diabetes akan meningkat lebih 50% di seluruh dunia dalam 10 tahun akan datang -WHO
ANDA BAGAIMANA?
Berubah sebelum terlambat? TANYA SAYA BAGAIMANA!!

Saturday, June 25, 2011

ROADSHOW HERBALIFE KE GIANT NILAI 27 JUN 2011

0 comments
ini adalah aturcara wellness truck roadshow..kepada kawan2 saya jom la datang..boleh minum shake herbalife free sahaja..JOM!!..ramai kawan2 saya asyik tengok saya minum shake je tapi xberkesempatan nak minum shake..APA LAGI NIE LA MASA NYER NAK MINUM SHAKE HERBALIFE FREE..call me 0148407838

BERANGAN NAK JADI PRESIDENT'S TEAM MALAYSIA

0 comments
(bergambar dengan executive president's team dari singapore 25 jun 2011)

inilah first time saya bergambar dengan orang no 1 herbalife di singapura..dan die merupakan atuk,moyang kepada kami punya keluarga herbalife di malaysia..KAMI MENUNJUKKAN NO 1 BERMAKSUD "PRESIDENT TEAM,MALAYSIA AKAN NO 1 NUTRISI HERBALIFE DIDUNIA"..doakan saya akan menjadi president team malaysia coming soon..(akan berpencak diatas pentas dunia satu hari nanti..insyaAllah..biiznillah)..

nak tau cerita pasal francis taye boleh baca disini..klu saya post panjang2 mesti xbaca punyer..he2


terima kasih kepada rakan2 herbalife..
(button baru saya dapat sempena majlis recognition menjadi supervisor bulan mei)
alhamdulillah syukur pada Allah..saya mampu buat 4000 vp untuk supervisor dalam masa 3 minggu sahaja..saya masih kanak2 rebina dalam herbalife nie banyak lagi stage kene move on..NEXT LEVEL SAYA AKAN CUBA CAPAI WORLD TEAM..INSYAaLLAH..DOAKAN.!!

aku dan mus'ab (turun 20 kg in 4 month)

0 comments
(bergambar dengan mus'ab sehari sebelum die pulang ke jordan semula-24 jun 2011)

mus'ab makan herbalife sebab nak kahwin, Masa dia balik untuk nikah Alhamdulillah, dia  turun 20kg.

"petikan dari blog qurratu ain (isteri musa'b)disini
sport performance dia improved, alhamdulillah. Tu yang paling dia puas hati. Buat footballers2 yang selalu pancit, bolehlah contact kami untuk memaksimakan perfomance bola anda. Hehe. Bukan tu je, abang jugak telah berjaya mendisiplinkan diri untuk mengamalkan pemakanan yang sihat. Di samping itu dia tetap dapat enjoy Nasi Kandar, Ice Cream, Nasi Lemak dan makanan favorite dia kalau balik Malaysia.

Wednesday, June 22, 2011

KEPUTUSAN TESTIMONI

0 comments
Alhamdulillah syukur pada Mu ya Allah masih kurniakan nikmat lapang dan nikmat KESIHATAN.
kali nie saya nak share teman2 downline saya yang dah mengambi HERBALIFE
(bergambo bersama ainuddin dan speaker dari taiwan yang nampak muda macam kami he..he)


kisah ainuddin
alhamdulillah ainuddin sudah turun 2kg dalam masa 1 minggu,badan makin ringan,mudah buat kerja..baru je call pada 22 jun 2011..saya sangat kagum dengan dowline saya nie sebb die cepat berdikari..dan die seorng yang cepat tangkap peluang..lagi2 bila die dah mula nampak apa itu sebenarnya HERBALIFE.

kisah kak basyirah:
alhamdulillah pada tarikh 20 jun 2011 yang lepas saya call kak ba(nama ringkas) & kak ba memberi respond yang sangat mengembirakan hati saya,ini dialognya."alhamdulillah kak ba dah turun 1KG dalam masa seminggu,badan rasa ringan2 sikit,perut xrasa lapar,xmengantuk sangat,xmudah letih macam dulu"..ALHAMDULILLAH SYUKUR PADA ALLAH..TAHNIAH KAK BA..GO ON LAGI..hati kita akan berasa seronok bila dapat membantu orang..saya selalu cakap pada cunsumer saya dengan wording yang mudah je "BILA KITA MAKAN DENGAN SERIUS RESULTNYER PUN AKAN SERIUS"

kisah kak rina (pembantu lab FST USIM)
kak rina dah hampir 2 minggu dah makan herbalife.."ENERGY YANG KAK RINA DAPAT SANGAT2 LAIN DARI DULU,ALHAMDULILLAH DAH XMUDAH MENGANTUK CAM DULU,BADAN RINGAN2,XSAKIT SENDI2,XSTRESS CAM DULU,SANGAT2 HEPPY,"..kak rina lah customer saya yang pertama..SERONOK bila tengok kak rina dah berubah xseperti dulu..bila lawat kak rina kat lab FST sentiasa ceria je..baru2 nie b4 nak g interview khas pembantu makmal pun still cool je..TERBAIK LA kak rina..GO..GO..thanks Allah..thanks herbalife..

MEREKA SEMUA INI ADALAH YANG BETUL2 PATUH APA YANG SAJA AJAR..DAN MEREKA INI SANGAT2 SERIUS DENGAN HERBALIFE SEBB ITU MEREKA DAPAT RESULT YANG SANGAT BAGUS..!!

ini share saya setelah nak masuk 2 bulan mengambil secara betul2 ...istiqomah..BAK isteri  rudi (xingat nama die)..makan dengan ikhlas..
yang paling saya xsangka saya dah xmudah letih cam dulu..bila ada shake mesti sangat2 energetik (bila xminum satu hari macam cacing kepanasan saya dibuatnya..)..sakit2 sendi,otot semua semakin improve..alhamdulillah thnks Allah..YANG PALING SAYA BERSYUKUR DAH RAMAI KAWAN2 SAYA DAH PERASAN SAYA DAH SEMAKIN IMPROVE DARI KESIHATAN lagi2 kulit muka..THANKS FOR ALLAH..

bila dan masuk journey herbalife nie rupa2nyer bukan pasal product je..rupanyer sikap saya semakin hari semakin berubah,pemikiran saya yang sempit sebelum nie semakin terbuka untuk memandang lebih jauh pasal kehidupan,..MEMANG BETUL2 BEST 2 baru explore sikit dah dapat banyak manfaat..ORANG2 HERBALIFE SANGAT2 SPOTING,POSITIF,MEMBINA KITA..banyak yang saya belajar..lagi pun semua yang ada pada herbalife satu persatu saya tengok DAH CUKUP LENGKAP ADA PADA MUWASSOFAT TARBIYAH oleh imam hasan albanna(tokoh ikhwanul muslimin satu gerakan islam yang cukup terkenal di mesir)..BOLEH CALL 0148407838 untuk sharing lagi or apa2 pertanyaan.

Sunday, June 19, 2011

DISEBALIK TABIR KEJAYAAN MESSI

0 comments
assalamualaikum semua..jom kita mengambil istifadah satu kisah seorang atlet sukan yang dahulunyer seorang yang ada penyakit kaki dan seorang yang bantut..keluarga yang miskin,..tetapi akhirnya menjadi seorang yang berjaya..messi telah minum herbalife sebelum herbalife menaja barcelona lagi..hasil nikmat kesihatan yang semakin baik dan prestasi yang luar biasa dari insan yang biasa..akhirnya hidup messi telah berubah dengan wasilah herbalife..messi minum herbalife menggunakan duit die sendiri..messi telah menampikan prestasi yang luar biasa dengan skil dalam bola sepak..YANG PALING BEST TENGOK MUKA DIE SEMAKIN MUDA..SEBB HERBALIFE MAKANAN NUTRISI UNTUK CELL..SO CELL AKAN DIBAIK PULIH..BILA TENGOK LEADER2 HERBALIFE SEMAKIN BERTAMBAH UMUR SEMAKIN MUDA..TQ ALLAH..TQ HERBALIFE..

Saturday, June 18, 2011

herbalife menaja atlet malaysia

0 comments
SIAPAKAH ATLET MALAYSIA YANG BERTUAH DITAJA OLEH HERBALIFE?..JOM TENGOK..AIDIL ZAFUAN DAN MOHD ZAKWAN..WOW..mantop...!!!..HERBALIFE DAH TAJA MESSI PLAYER BARCELONA.. david beckham.pasukan LA GALAXY

TIDO 2 JAM 30 MINIT DALAM 1 HARI

0 comments
Assalamualaikum semua teman2..have you had you shake today?..ke xpernah minum shake lagi..no problem..wow sangat2 luar biasa bila dah shake herbalife nie..sangat2 best..

saya ada sedikit perkongsian..

baru2 nie saya just tido 3 jam sahaja setelah seharian bekerja dengan herbalife..kemudian keesokkannya pula tido 4 jam pulak..rutin yang sama juga..jumpa orang,bantu orang ye la kan siapa xnak sihat..TAPI YANG PALING AMAZING BARU2 HANYA TIDO DALAM SATU HARI JUST 2 JAM 30..nie dah memang rekod..kawan mula tegur saya..xnampak pun muka cam tido 2 jam 30 minit..biasanya orang akan tersengguk2 dan mata akan lebam2 sikit bila xcukup tido nie..tapi saya alhamdulillah ok je..NO PROBLEM..masyaAllah wa subhanallah..sangat2 bersyukur..alhamdulillah dapat berqiamullail bersama kawan2 dengan xmengantuk pun cam dulu..yang bestnya LEPAS SUBUH PUN SAYA XMENGANTUK LAGI..BONUS YANG SAYA SANGAT2 SYUKUR PADA ALLAH IALAH BADAN XMUDAH LENGUH2,XDE SAKIT2 SENDI,XPAYAH MINTAK ORANG URUTKAN BADAN PUN..SEBB bila saya makan herbalife saya semakin sihat walaupun saya aktif berjalan,naik motor,travel ke macam2 tempat,..biasanya dulu bila saya sangat2 aktif xkesahlah selalu naik motor jumpa kawan2,selalu join program2,jadi komuniti ke..mesti cepat letih penat,lenguh2 badan,sakit2 badan..BUT NOW SEMUA MASALAH 2 DAH IMPROVE DAN XDE MASALAH..

saya suka minum shake..orang kata harga mahal..oo..oo..(saya berkata dalam hati mahal sangat ke?)..saya nak share ye dengan pembaca..sebenarnya kenapa orang suka sangat2 shake F1 nie dan merupakan sarapan pagi paling terbaik sebb dah lengkap dah dengan 19 vitamin..wow..ADA KE PRODUCT2 MAKANAN YANG LAIN DAH LENGKAP CAM F1 NIE?..if ada meh tunjukkan pada saya..PATUTLAH RASA SANGAT2 berbeza selepas minum shake..OK bila kita fikir balik orang yang nak sediakan makanan sarapan pagi yang cukup lengkap dengan semua vitamin mesti SANGAT2 SUSAH DAN HARGA LAGI MAHAL DARI F1..OK JOM KITA NILAI..PAGI2 NAK KARBOHIDRAT..KENE ADA NASI GORENG,OR NASI LEMAK,NAK PROTEIN KENA ADA TELUR GORENG,NAK PELAWAS OR VITAMIN C MESTI nak kene beli tembikai..xpun makan buah epal..SO XRASA SANGAT2 LECEH KE..dah la nak sediakan susah past2 makan pun akan gune kos yang mahal..SO SHAKE NIE SIMPLE JE 2 MINIT DAH BOLEH SIAP DENGAN CARI AIR KOSONG MASUKKAN F1 PAST2 SHAKE OR BELENDER..so?sangat2 simple..

kenapa saya sangat2 teruja dengan herbalife nie?

mana xnye..sebb saya betul2 amazing dengan makan makanan product herbalife, saya dah jumpa ramai orang yang semakin improve kesihatannya termasuk saya..saya dah jumpa 23 ribu orang kat bangkok event extravaganza peringkat asia pasific..HERBALIFE NIE 75 negara dah ada..bukan 2 je..saya dah jumpa ramai makcik2,pakcik2,adik2,budak2,nenek2,student dari segenap lapisan masyarakat xkesah la agama dan bangsa apa kat malaysia nie diorang semua dah semakin sihat dengan herbalife..saya dah jumpa orang  perempuan sunggugut dah semakin baik,period setahun sekali makin baik,sakit jantung,darah tinggi,kencing manis,terlebih berat badan,kurang berat badan,migraine,cepat penat,mengantuk,buasir,asma,lelah,jerawat,resdung,selalu pengsan dan lain2 lagi semakin baik.

.YANG BESTNYA SIAPA ORANG YANG SELALU MEROKOK PUN DAH BERHENTI MEROKOK!!!WOW..masya-Allah..SUNGGUH2 LUAR BIASA..NIKMAT ALLAH KURNIAKAN HERBALIFE..SO BOLEH CALL SAYA 0148407838

Thursday, June 16, 2011

menyingkap hikmah disebalik sarapan pagi

0 comments
80% orang yang tak ambil sarapan pagi berisiko menghidap kencing manis.  tu la yang almost semua orang tak tahu...Konon tak sarapan, nak kurang berat badan...tapi dapat lak penyakit2 lain akibat tak jaga sarapan pagi kita,

Okey.. yang itu soal orang2 yang tak ambil sarapan pagi. Sekarang kita tengok pulak orang2 yang ambil sarapan pagi. Agak2nya apa yang dorang ambil ea time sarapan? Huurmmm...kalau ikut tabiat rakyat malaysia neyh... mesti yang nie..

  Dah la kadar karbohidrat tinggi... berlemak pulak.. dan zaman sekarang nie, boleh pulak tambah macam2 : Ayam, sotong.. rendang itu dan ini, kerang.. ( memang terbaik la.. kn..) 

 Bangun pagi2..perut kita kosong (macam kereta td), then...sel2 dalam badan bergerak2 seluruh badan (stiap hari, bdn manusia mghasil berTRILLION sel) untuk mencari NUTRISI yang dorang perlukan.. tapi kita pulak, bila sarapan, masuk lah benda2 yang berminyak dan berlemak, dah la apa yang dorang perlukan tak dapat..then, terpaksa pulak bekerja lebih untuk bakar lemak2 yang kita masukkan tu. Cz of dat, punca segala penyakit dan kesakitan badan. Wallahua'alam.. Fikirkan sejenak, if benda ni terjadi pada kita dalam realiti nya? Kita bekerja, pasti mengharapkan GAJI, BONUS, KOMISEN dan macam2 lagi.. Kalau tak dapat, mengamuk tak? Ouuhh...sudah pasti!! Lepas tuh.. andai BOSS kita tak bagi gaji, bonus, komisen dan lain2...tapi kita kena pulak bekerja keras untuk dia. Agak2 apa lah yang akan kita buat, mengamuk macam orang giler, bakar ofis dia.. or ape?? Wallahua'alam.

Oleh itu..fikir2kan lah... sel badan kita perlukan NUTRISI.. bagi lah dorang nutrisi.. bersikap baik dan adil lah kt dorang. dorang juga seperti kita. Tak dapat apa yang dorang perlukan, tu yg  macam2 penyakit tercipta.. huhu..

With herbalife HEALTHY BREAKFAST, ianya mudah..cepat dan BERKHASIAT. yeaayyyy..  HAVE YOU HAD YOU SHAKE TODAY??  =)  Ada orang cakap. " malas la nak bancuh.. ", then suruh lah guna blender " malas nak basuh2 blender tu ".   Okey, fine.. Kalau macam tu.. Korang kena lah rajin untuk pergi ke PASAR, (yg busuk dan agak menggelikan tuh)  then..cari 7 warna sayur2an dan 7 warna buah2an....protein, dan segala zat2 yang lain yang ada dalam beza2 makanan. (ikan...ayam...dan lain2). Lepas tuh, balik..kena pulak sediakan, potong2 itu dan ini,..basuh betul2 dan masak betul2 supaya zat nya kekal didalam. (korang pasti ke masih kekal zat after dh goreng pakai minyak, cmpur itu dan ini..?) Dah masak2, kena pulak kemas2 apa yang kita dh guna kan tuh... kuali, senduk, and macam2 lagi. Rajin tak?  =)

Berbanding... if juz ambil shake herbalife. Pergi dapur.. ambil F1 - 2 sudu, cmpur dgn 1sudu F3 then...goncang2.. (Zaaasssstttt,,,) SIAP! boleh minum.. dan PROTEIN, VITAMIN A, VITAMIN C, CALCIUM, IRON, VITAMIN D CITAMIN E, THIAMIN, VITAMIN B6, VITAMIN B12 dan semua2 lah (bnyak sgt nak sebut2 1-1 kt sini) yang sel perlukan dah terus masuk dalam badan kita. Best tak?? 5 minit jer.. ;) Semua orang suka makan.. tapi apa beza nya hanya ORANG YANG BIJAK je makan SHAKE HERBALIFE.  Sarapan herbalife, adalah sarapan untuk orang2 yg bijak. So, korang bijak tak? kalau bijak pe lagi... ;)

Mahal?? Ohh..no.no...no. Kalau macam tuh, korang dah cukup kaya ke nak SAKIT?? cukup duit tak, skurang2 nya dalam bank kena ada dalam 10k kot..(pling sikit) Medical bill sekarang memang mahallll. Aku memang tak sanggup nak sakit yang kritikal2 tuh. Na'uzubillah. Better aku keluarkan duit sekarang untuk sesuatu yang menjamin kesihatan aku ( ikhtiar dulu..baru boleh tawakal pd Allah ) daripada aku keluarkan duit bila aku dah sakit, duduk kt hospital, xboleh nak buat apa..semua terbatas. huh!~

InsyaAllah.. if anda berikan benda yang baik2, masukkan dalam badan...dorang/organ2 kita pun akan bekerja dengan baik.. jadi, kita lebih sihat, bertenaga dan cantik!!~  =) Plz.. ASK ME for YOUR HEALTHY 0148407838

Wednesday, June 15, 2011

INILAH AKIBAT SAMBIL LEWA SOAL MAKANAN

0 comments

EMPAT tahun lalu, Malissa Jones, merupakan remaja tergemuk di Britain dengan berat badan 215 kilogram (kg).
Dia sangat menggemari coklat, kerepek dan makanan bergoreng malah mampu menghabiskan 10 bar coklat Mars dalam satu-satu masa.
Selain itu, pola pemakanannya juga bukan di tahap normal apabila dia mengambil 15,000 kalori sehari iaitu 7.5 kali ganda daripada kadar yang sepatutnya diambil oleh gadis seusianya.
Keinginan untuk sentiasa makan dan mengunyah memuncak apabila waktu malam. Dia mengaku pernah berkejar ke peti ais dan makan daging burger mentah dengan gelojoh.
Tabiat pemakanannya yang melampau itu akhirnya memberi masalah lain kepada Malissa.
Tubuhnya yang semakin berat menyukarkan pergerakannya sehingga dia memerlukan alat bantuan oksigen ketika tidur. Malissa turut menghidap lelah dan mengalami masalah jantung yang sering dihidapi orang berusia.
Lantaran itu, ketika umurnya 17 tahun, pada tahun 2008, Malissa mengambil keputusan untuk menjalani pembedahan pintasan gastrik walaupun kaedah itu boleh membawa risiko maut kerana dilakukan pada remaja sepertinya.
Dia mengakui doktor memberi amaran tentang risiko yang terpaksa diambil dan dia boleh meninggal dunia. Namun, Malissa berpendapat dia tiada pilihan kerana lama-kelamaan dia akhirnya akan mati.
Menjadi orang termuda yang menjalani pintasan gastrik di dunia, pembedahan ke atas anak kelahiran Selby, North Yorkshire itu bukan sahaja berjaya malah lebih separuh berat badannya hilang dalam masa setahun.
“Dalam tempoh itu saya seperti menemui dunia baharu. Saya pergi ke kelab malam setiap hujung minggu dan memiliki ramai teman lelaki kerana rasa lebih menarik dan yakin terhadap diri sendiri,” katanya.
Menurut laporan Daily Mail Online, Malissa sempat berpacaran dengan teman lelakinya, Chris Robottom, 22. Mimpi ngeri Malissa bermula ketika dia hamil enam bulan.
Dia berdepan dengan masalah kegagalan fungsi hati sehingga memaksa bayinya dilahirkan dengan kaedah pembedahan. Bagaimanapun, bayi itu meninggal dunia sejam selepas dia dilahirkan.
Kehamilan itu turut menyebabkan berat badan Malissa menyusut secara mendadak sehingga dia hilang minat terhadap makanan dan disahkan anoreksia.

“Badan saya seperti menerima kejutan apabila menjadi terlalu kurus.
“Bukan tidak mahu makan, tetapi menelan secebis makanan hanya membuat saya bertambah sakit,” katanya yang hanya mengambil tiga batang lobak merah, sebiji ubi dan kentang panggang dengan nilai 300 kalori setiap hari.
Menurut Perunding Psikologi Klinikal, Dr. Funke Baffour dari Waltham Cross, Malissa mungkin menerima gangguan psikologi apabila dia kini terpaksa berdepan dengan kesan pembedahan yang dijalaninya dahulu.
“Ia bukan sesuatu yang mengejutkan apabila dia cuba menyekat sebarang perhubungan dengan makanan.
“Kemungkinan Malissa takut untuk menjadi gemuk kembali, jadi dia mencuba untuk menjauhi dirinya dari menjamah makanan,” katanya.
Memiliki ketinggian 1.7 meter, Malissa kini hanya memiliki berat 50kg.
Terkini, doktor memberinya amaran untuk meningkatkan selera makan atau dia terpaksa berdepan dengan risiko maut dalam tempoh enam bulan.

SANGAT2 SYUKUR PADA ALLAH KERANA PERTEMUKAN SAYA DENGAN HERBALIFE DENGAN AWAL SEBB MOSTLY SEMUA YANG ADA MASALAH BERAT BADAN DAN KESIHATAN ALHAMDULILLAH SEMAKIN SIHAT & IMPROVE..SO KEPADA SEMUA SEKIRANYA MAHU MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK BERUBAH LEBIH SIHAT BOLEH SMS OR CALL SAYA 0148407838..jangan biarkan masa berlalu tetapi anda stay xsihat jugak!!

Barbican bebas alkohol

0 comments
KUALA LUMPUR – Keputusan ujian Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sebuah makmal swasta di sini mendapati minuman jenama Barbican bebas daripada elemen alkohol.
Pengarah Suria Wholesaler Sdn. Bhd., Ahmad Al Yateem berkata, laporan itu diterima pada 7 Jun selepas syarikat itu menghantar sampel minuman edaran pihaknya ke UKM pada 1 Jun lalu.
“Perkembangan positif ini membuktikan Barbican bebas alkohol dan selamat diminum oleh pengguna beragama Islam.
“Saya harap orang ramai terutama pengguna yang beragama Islam tidak perlu bimbang lagi untuk meminum Barbican,” katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.
Media sebelum ini melaporkan, syarikat tersebut menjadi syarikat kedua selepas Malaysia Iranian Corporation Sdn. Bhd. yang tampil menegaskan bahawa produk edaran mereka bebas alkohol dan boleh diminum oleh pengguna beragama Islam.

copy and paste from kosmo 16 jun 2011

Monday, June 13, 2011

Aku bangga negara OBESITI

0 comments
assalamualaikum semua.alhamdulillah masih dipanjangkan umur lagi...ramai orang xkesah bila sebut pasal nilai kesihatan.mereka ingat orang gemuk je yang xsihat walhal orang kurus pun xsemestinya sihat..bila dah tua baru nak concern pasal kesihatan..bukan ke dalam muwassofat tarbiyah pun ada sebut pasal kesihatan?dalam hadis nabi pun banyak sebut pasal pemakanan..ok..korang seronok ke bila dengar MALAYSIA no 1 negara OBESITI DI ASIA TENGGARA?..WAH BANGGANYA AKU!!..erm..malu aku rasenyer bila diumumkan di bangkok(extravaganza baru2 nie) yang malaysia dan asia paling teruk nilai kesihatan..

aku sebenarnya kesian dengan orang sekeliling aku yang ramai lagi xsihat..aku cuba berfikir pada diri sendir..walaupun aku amik bidang food biotechnology tapi berapa banyak aku memperjuangkan pasal makanan yang sihat?bagi aku makanan yang ada kat luar sekarang semuanya dah banyak campuran2 bahan kimia..kadang2 pelik jugak klu amik bidang biotech mestilah orang nak tengok kita lebih sihat..baru orang percaya yang kita belajar sambil mengamalkan ape yang belajar..tapi kadang2 kesian (dalam hati aku) amik bidang dah ok tapi perut buncit,badan banyak lemak,kurang bersenam,visceral fat banyak lagi(korang tau ke ape benda alah tu 2?tue la lemak yang ada pada organ kita)..if korang nak tahu lagi aku boleh timbang korang..korang boleh tahu body fat range(lemak bawak kulit),water index(kandungan air pada badan),musle index & physique rating..(fakta nie xde kene mengena dengan sape2 aku tujukan pada diri sendiri)

orang cakap harga mahal
aku senang je jawab..klu kita ada kancil dengan kereta mewah cam vios,bmw or ape2 lagi kereta mewah mesti kita nak kereta mewah kan??sebb kita tahu nilai dan kualitinya,BELI HP MAHAL BOLEH JE PUN,BELI rumah mahal boleh je pun..so herbalife pun sama la...ingat product makann ni buat 1 or 2 hari je ke..ini bukan makanan cikai2 dok tepi jalan..siap ada saintis yang jaga kualiti nama die LOU INGNARRO siap dapat nobel prize..siap dah tembusi 75 pusat kesihatan,75 negara..product nie dah lama 31 tahun dah..so sangat2 kukuh..xpercaya gak.

ok no problem..yang penting aku sekarang dah xsuka nak minum nescafe,kopi2 yang memeningkan kepala..orang ramai kutuk aku belakang2 ok no problem..sebb diorang xpernah makan 2 je..banyak komen kat aku pun xgune korang teruskanlah makan macam biasa 2..kos perubatan yang mahal,pas2 dok sibuk2 pening kepala harga gula naik..ha..ha baru tau nak makan cam biasa pun dah mahal tapi klu aku stay cam dulu gak comfrm asyik nak tido,lemah xde enegy cam sekarang..asyik menguap je,asyik sakit sendi2..aku xheran korang nak cakap aku taksub ke aku ape ke..bla..bla..yang penting aku dah jumpa depan mata aku dah ramai orang makan herbalife nie..ALA BIASA LA 2 MANUSIA NIE BANYAK CAKAP JE LEBIH,BANYAK PERSEPSI BUKAN MAIN..PASTU SUKA TUNGGU RESULT ORANG..
nak bawak islam nie kene keseluruhannya..kan dalam ayat AQ dah ada..perkataan "kaffah"..so bukan dok asyik perjuangkan akidah sahaja..kene semua sekali..SO BUKAN KE FOOD NIE dah menjadi agenda yahudi..die dah tau dah nak bagi orang islam lemah so nak solat pun susah,nak wat kerja islam cepat penat..yang PALING BEST BAGI AKU BILA MINUM SHAKE HERBALIFE MESTI SANGAT2 FRESH OTAK nIE..DOK NGAN ORANG HERBALIFE LAGI BEST SEBB MEREKA SEMUA SANGAT2 POSITIF SALING MEMAHAMI BUKANNYA NEGATIF XTENTU PASAL..
SO FIKIR2KANLAH..aku tulis cam nie sebb kesian and nak membantu sahaja..sebb aku cinta pada islam yang mengajar untuk HIDUP SIHAT..nabi dah lama sebut pasal kesihatan..SO ADAKAH ANDA NAK TERUS CAM NI?
1. kerap pening/sakit kepala2. senggugut3. resdung4. masalah kulit muka; jerawat, menggerutu5. cepat penat dan selalu mengantuk6. berat badan yang semakin meningkat seiring dengan usia7. sakit2 sendi

saya serius nak membantu anda semua..cmc or call 0148407838

CHEN 24 TAHUN MUKA SEMAKIN BAIK DENGAN HERBALIFE

0 comments
(bergambar dengan chen 24 tahun berasal dari klang sewaktu di roadshow herbalife di klang)

nak tahu cerita chen?..:

( muka chen sebelum makan herbalife)

(gambar chen selepas herbalife)

chen berumur 24 tahun duduk di klang bertambah sihat sekarang..hanya dengan makan herbalife sahaja dari muka yang sangat teruk kepada yang lebih baik..3 bulan sahaja dah dapat result yang sangat baik kemudian diteruskan lagi..sekarang chen dah makan herbalife 2 tahun..so dah banyak perbezaan muka..

Sunday, June 12, 2011

SAYA TAKSUB HERBALIFE

0 comments
Assalamualaikum semua!!..alhamdulillah 13 jun 2011 Allah masih memberikannku nikmat kesihatan yang baik..HAVE YOU HAD YOUR SHAKE TODAY?..ALHAMDULILLAH SAYA SUDAH..so sangat2 energetic hari nie untuk melangkah menempuh kehidupan dan ibtila'(cabaran) yang mendatang..saya ada story yang seronok nak di share kepada para pembaca..

diriwayatkan dari anas bin malik dari nabi S.A.W beliau bersabda maksudnya "sumber segala penyakit dari gangguan pencernaan"
(sumber kitab Pola makanan Rasulullah, makanan sihat berkualitas menurut Al-Quran Sunnah oleh: Prof Dr Abdul basith Muhammad as-Sayyid)

jummat yang lepas saya hanya tido 3 jam sahaja..tetapi masih segar dan sangat bertenaga..saya terus bergegas ke tempat program selepas dapat menyelesaikan segala urusan pribadi,keluarga dan rutin harian saya..tiba di tempat program pada waktu petang..sampai2 sahaja terus join aktiviti program..(sebab saya datang lewat)..boleh tahan jugak la advanture slot petang tue..sukan yang sangat menarik..program terus berlanjutan sampai malam..dan diteruskan lagi berjalan malam didalam hutan..alhamdulillah saya sangat2 rasa xletih walaupun naik turun bukit,curam,lereng2..biasanya bila lama x join prgram2 lasak mesti kaki rasa kebas,krem,sakit2 sendi..alhamdulillah semuanya xrasa dah macam dulu..pas2 pada malam tu just tido 4 jam sahaja..pas2 teruskan dengan program pada waktu pagi..saya xrasa mengantuk langsung..biasanya bila dah seharian berprogram dengan aktiviti2 mesti badan akan rasa sangat2 letih,lepas subuh mesti mengantuk,..itu saya yang dulu..tetapi alhamdulillah selepas Allah pertemukan saya dengan HERBALIFE totally saya dah berubah menjadi lebih sihat

WALAUPUN SEBELUM PROGRAM TIDO 3 JAM..SEMASA PROGRAM TIDO 4 JAM DENGAN AKTIVITI2 YANG BANYAK MENGGUNAKAN TENAGA SAYA STILL XMENGANTUK DAN LETIH MACAM DULU..SAYA JUGA XSAKIT SENDI2,KEBAS2 KAKI MALAH SEMAKIN BERTENAGA..YANG PALING BEST XMENGANTUK LEPAS SUBUH DAN XTIDO LEPAS SUBUH!!!ALHAMDULILLAH..THANKS ALLAH THANKS HERBALIFE..

makanan rutin saya:
inilah sarapan dan makan malam saya

1) minum 400 ml air masak + aloe vera..(memang sedap sebb fungsinya nak baiki sistem penyerapan usus setelah sekian lama hidup nie bergelumang dengan makanan yang xsihat..faham2 la sekarang nie banyak sangat2 teknologi dan bahan kimia dalam makann kita malaupun beli sayur kat kedai)

2)air teh tea mix (untuk buang toksik dlm badan & bagi tenaga pada badan)

3)buat shake gune air biasa/sejuk 400 ml + 1 sudu F3(soya nak tahan lapar dan protein yang diperlukan dalam badan) + 2 sudu F1 perisa coklat..(sangat2 sedap lagi gune air sejuk sebb macam kita minum ais blanded or mocha je..)..klu nak tau F1 nie dah cukup lengkap dengan semua vitamin sebb 2 bila minum shake je sangat2 energetic,rasa semangat,rasa sihat

(ini gambar shake flavor vanilla masa program extravaganza HERBALIFE di bangkok pada 8 mei 2011)

sebb 2 saya sangat suka makanan nutrisi herbalife nie sebb die bukan ubat@suppliment@bahan2 kimia..HERBALIFE SEKADAR MAKANAN YANG SANGAT2  BEST!!!..

Wednesday, June 8, 2011

Only Human ~ Long (Complete) K Version (One Litre Tears OST) ~ Music Pia...

0 comments

biarkan kita ditomah sedangkan nabi Muhammad pun begitu juga,
orang xmenerima kita tawakkal sahaja kerana Nabi Nuh lagi just 10 orang sahaja selama 950 tahun,
orang x percaya kepada kita sebab kita pernah melukai seseorang..maka redho sahaja kerana kita bukan maksum,
kita selalu menangis maka nabi dahulu pun selalu bermunajat sehingga air mata  sentiasa mengalir tatkala nak tidur
orang memandang kita sudah berubah tidak seperti dulu,maka kita sentiasa bertanya apakah dunia ini statik?dakwah itu mesti dinamik,
kita dicerca kerana futur dan lari dari landasan pejuangan islam,kita mula bertanya apakah wording ini patut dilemparkan,?

*hati sedih,pilu hanya perlu mengadu pada Allah..
*membaca sambil menghayati music ini..

Tuesday, June 7, 2011

aku xde tarbiyah !!

0 comments
alhamdulillah..Allah masih panjangkan umurku untuk aku terus berdakwah dalam nutrisi herbalife ini dan selamatkan nilai kesihatan manusia sekarang nie..semalam 7 jun 2011 titik sejarah saya mula kembali lagi dalam journey misi herbalife..saya ditarbiyah oleh Allah lagi dan lagi..makin kita nak jump up Allah uji kita..sebb Allah sayangkan kita..bagun pagi nak bersiap untuk gerak kerja dakwah tergendala disebbkan mencari spek mata..lama mencari spek mata..disebbkan spek mata xjumpa menyebabkan saya sedikit down..

walaupun dah minum sarapan pagi dengan shake dan bertenaga tapi still xbersemangat sebb memikirkan masalah dan tarbiyah yg Allah bagi..minta juga sahabt2 rumah untuk cari..dan ketika situasi inilah saya mula down dan nak tenangkan diri akhirnya saya terlelap..alhamdulillah jam 11.30 kawan saya menjumpai spek mata saya..pada ketika ini semngat dah mula berubah sebb saya ada temu janji dengan kawan yang nak lebih sihat dengan herbalife..so saya xleh buang masa..saya kene cepat selamatkan manusia..bila dah bersiap2 dengan tools yang ada tiba2???...dompet pula hilang..Ya Allah dalam hatiku mula berbisik tarbiyah Allah datang lagi..lagi la down nak wat gerak kerja dakwah nutrisi herbalife..

saya terpaksa tangguhkan perjumpaan kawan 2 pada lain hari sebb dompet saya xde so perjalann jauh perlukan keselamatan juga disamping kita kene yakin pada Allah..tiba2 tergerak hati nak ke kampus dengan xde dompet..alhamdulillah hikmah besar yang ku dapat bukan sekadar dapat semangat dngan kawan2ku yang wat dakwah nutrisi herbalife malah dapat taujihat dari seorang ustaz..ustaz memberikan ku suntikan dan kisah sirah nabi untuk ku renungi di kala kita ditimpa musibah..inilah doa yang patutku baca:

rupanya disebalik doa ini ada kisah sirah yang patutku ketahui..ummu salamah pernah bersedih kerana kematian suaminya abu salamah. tatkala Ummu Salamah bersedihan dengan pemergian suaminya, maka dia teringt akan sebuah hadis Nabi..Nabi berkata, apabila seseorang Muslim itu bersedih hati kerana musibah yang melanda, maka berdoa lah ' Ya Allah simpankanlah balasan baik untuk kesusahan yang melanda ku ini'

maka balasan baik untuk Ummu Salamah adalah menjadi isteri kepada Rasul Allah....bertapa syukurnya ummu salamah dapat seorang suami yang paling terbaik didunia ini iaitu RASULULLAH.

Percayalah setiap kesusahan dan kesulitan itu pasti ada kesenangan di sebalik...selalu ingtkan diri sendiri
tapi ummu salamah disuruh membaca doa ini.

إِنـَّا ِللَّـهِ وَإِنـَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ، اللَّـهُمَّ أْجُرْنِي فِي مُصِيبَتِي وَأَخْلِفْ لِي خَيْرًا مِنْهَا
Maksudnya : Sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNya kami akan kembali (pada hari kiamat). Ya Allah! Berilah pahala kepadaku dan gantilah aku dengan lebih baik(dari musibahku)
alhamdulillah selepas ditimpa musibah Allah kurnikanku banyak hikmah untuk aku renungi dan jam 10.30 malam tadi Allah telah jumpakanku dengan dompet yang hilaing petang semalam..SYUKUR ALHAMDULILLAH.
.
moral yang ku belajar pada 7 jun 2011
1) jangan asyik fikir masalah sebb masalah akan terus jadi masalah,kene kuatkan minda untuk positif pada Allah dan jangan suka menyalahkan orang lain dan jangan suka timbulkan persepsi pada orang 

2)duduk dengan orang yang suka berfikiran positif..sebb bila kita positif kita akan sentiasa membina harapan bukannya down..so sebab 2 saya xsuka dengan orang yang asyik cerita pasal problem dan suka kondem orang dan persepsi negatif..sebb wording "ala,malas,xboleh dan lain2 yang negatif akan menyebabkanku down n xleh nak move on & grow up)

BETUL KE CUKA SEBAIK-BAIK LAUK?

0 comments
alhamdulillah syukur pada Allah kerana kurniakan aku nikmat kesihatan yang baik,inilah jadual sarapan makananku seharian (yang asas bagiku)..alhamdulillah dalam masa 4 hari dah tambah 1 kg (untuk gain weight)

pagi:
400 ml air masak+3 penutup aloe vera herbalife
400 ml tea mix
makan roti/biskut/pisang/buah2han
250 ml air soya+150 air masak sejuk+1 sudu F3+2 sudu F1

tengahri:
makan macam biasa..tapi kadang2 rasa xlapar sebb dah minum shake masa sarapan..kadang2 tengahri pun shake jugak(lagi2 bila sibuk handle program/meeting dan lain2 lagi)

makan malam:
sama step macam sarapan pagi.

saya mula berfikir kenapa saya kene ikut step & mesti minum aloe vera herbalife dulu..oo baru jumpa jawapan kenapa?bila minum aloe vera terasa sedikit masam2(tapi xde masam teramat sangat)..ok alhamdulillah sedap jugak..so disitu saya mula berfikir rupanya aloe vera ada ciri2 seperti acid citric yang banyak pada buah2 epal..lagi2 epal hijau yang ada rasa masam2 sikt..ramai yang takut pagi2 nak minum benda yang masam sebb selalu fikir sakit perut..bagi saya itulah tandanya sihat..bila saya minum aloe rupanya nak baiki sistem usus kita yang selama nie asyik makan makanan ikut dan kita ja..so aloe baiki penyerapan usus..maka saya mula berfikir hadis ini..maknanya nabi dah saran kepada saya..tapi saya xsedar..orang barat dah lama minum jus yang masam2 pada waktu pagi..rasanyer mereka lebih menghayati HADIS NIE..waAllahua'lam.

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللّهِ رَضِيَ اللّهُ عَنْهُمَا أَنّ رَسُولَ اللّهِ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ سَأَلَ أَهْلَهُ الْإِدَامَ فَقَالُوا : مَا عِنْدَنَا إلا خَلّ فَدَعَا بِهِ وَجَعَلَ يَأْكُلُ
وَيَقُولُ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ
Dari Jabir bin Abdullah RA bahawa Rasulullah SAW bertanya tentang lauk pauk kepada keluarganya. Jawab mereka: “Kami tidak mempunyai apa-apa, kecuali cuka”. Lalu Rasulullah SAW meminta dihidangkan. Setelah dihidangkan, baginda memakannya seraya berkata: “Sebaik-baik lauk ialah cuka.” (HR Muslim)

Hadis Kedua:
عَنْ أُمّ سَعْدٍ رَضِيَ اللّهُ عَنْهَا عَنْ النّبِيّ صَلّى اللّهُ عَلَيْهِ وَسَلّمَ نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلّ اللّهُمّ بَارِكْ فِي الْخَلّ فَإِنّهُ كَانَ إدَامَ الْأَنْبِيَاءِ قَبْلِي وَلَمْ يَفْتَقِرْ بَيْتٌ فِيهِ الْخَل
Dari Ummu Said RA dari Nabi SAW baginda bersabda: “Sebaik-baik lauk ialah cuka. “Ya Allah berkatilah cuka. Sesungguhnya ia adalah lauk para nabi sebelumku. Tidak akan dilanda kemiskinan rumah yang ada cuka”. (HR Ibnu Majah)

Monday, June 6, 2011

Misteri E.coli menyukai wanita

0 comments

PENULARAN wabak E.coli di Jerman dan beberapa negara Eropah sudah meragut sekurang-kurangnya 18 nyawa sehingga Jumaat lalu manakala lebih 1,800 lagi dirawat di hospital selepas mengadu cirit-birit.
Dalam kebanyakan kes penularan wabak sebelum ini, mangsa terdiri daripada kanak-kanak kerana sistem imun tubuh mereka belum dapat melawan keracunan makanan tetapi dalam kes E.coli di Jerman, kebanyakan daripada kira-kira 1,200 mangsa adalah wanita.
Para saintis tidak mengetahui puncanya. Salah satu teori ialah mangsa merupakan golongan yang gemar mengambil makanan organik dan rendah kalori seperti timun dan salad.
Bagaimanapun, saintis kini semakin berhati-hati dengan pandangan itu. Dr. Ulf Goebel dari Hospital Universiti Charite di Berlin berkata, bakteria jenis baharu yang dikesan di Jerman itu mungkin mempunyai sebab yang spesifik untuk menghuni tubuh wanita berbanding lelaki.
Apa yang menarik, dalam wabak yang melibatkan E.coli jenis itu di Amerika Syarikat pada tahun 1994, kebanyakan mangsa juga adalah wanita dengan purata umur 36 tahun.
Sehingga punca sebenar bakteria itu dikenali, pegawai-pegawai kesihatan Jerman menasihatkan orang ramai supaya mengelak daripada memakan tomato, timun dan salad mentah.
Basuh
Agensi Standard Makanan Britain (FSA) memberitahu, pengguna mesti membasuh dahulu buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memakannya.
Agensi itu berkata: “Ia satu tindakan yang bagus untuk membasuh dahulu sayur dan buah yang anda ingin makan bagi memastikan ia bersih daripada kuman.
“Membuang kulit atau memasaknya juga boleh menyingkirkan bakteria.”
Namun, pakar Scotland berkata penyelidikan baharu mendapati membasuh sahaja tidak mencukupi kerana bakteria itu sudah masuk ke dalam makanan mentah terbabit.
Dr. Nicola Holden dari Institut James Hutton, Scotland berkata, bakteria yang berasal daripada haiwan itu boleh melekat pada tanaman menerusi parit atau semburan air. Kadangkala ia tercemar semasa proses membungkus dan menghantar produk berkenaan.
Holden berkata, bakteria itu boleh berkumpul pada akar pokok sebelum naik ke daun dan buahnya.




“Ancaman kepada kesihatan manusia bukan disebabkan bakteria ini mendiami permukaan pokok sahaja bahkan ia sukar dibuang selepas proses menuai,” katanya.
Profesor Brendan Wren dari Sekolah Perubatan Tropika dan Kebersihan London pula menambah, E.coli melekat pada makanan segar seperti daun salad, bayam dan timun.
“E.coli jenis ini boleh hidup dalam persekitaran yang ekstrem berbanding E.coli biasa bahkan mampu menghasilkan toksin berbahaya kepada tubuh manusia,” ujarnya.
Berdasarkan pengalaman sebelum ini, E.coli tidak memilih mangsa. Selebriti Elton John misalnya pernah dimasukkan ke hospital di London akibat dijangkiti bakteria itu pada November 2009.
Di Malaysia, selain sayur-sayuran, pencemaran bakteria E.coli pernah dikesan di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu tahun lalu.
Bagaimanapun, keputusan ujian Jabatan Kimia Terengganu mendapati tahap pencemaran E.coli di situ adalah di antara dua hingga 920 MPN/100ml.
Paras tersebut adalah di bawah tahap maksimum yang disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 5,000 mpm/100ml.
“Bakteria ini boleh mendiami usus manusia, mamalia dan burung.
“Ia merupakan satu kelompok bakteria yang besar dengan lebih daripada 700 serotaip telah dikenal pasti. Sebahagian besarnya tidak mendatangkan bahaya dan penyakit kepada manusia,” ujar bekas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican.
copy and paste from kosmo 7 jun 2011

Sunday, June 5, 2011

saya mengandung?

0 comments
ini adalah gambar saya bersama kawan2 herbalife terutamanya uncle allen dan puan asriah semasa di bangkok 6-8 mei 2011

nak dengar ke kisah mereka bagaima?jom teruskan baca:

Saya sangat heran kenapa ada orang dapat good result dan ada yang tak dapat good result bila guna produk Herbalife. Ada pulak kata dia tak serasi guna produk Herbalife... macam2 komen. Bila saya mula makan produk dulu, TAK PERNAH  terlintas dalam fikiran saya yang produk ni tak serasi ke, tak berkesan ke, atau pendek kata kegagalan TAK PERNAH terlintas dalam fikiran saya.
ALL THE TIME bila saya start program, saya TAHU dan YAKIN saya akan turun berat badan. Agaknya tulah formula saya dapat kuruskan berat badan ... hehe. Yakin dan Percaya!
Bagaimana saya buat? Okey... gini cara saya buat. Ini saya tau!! Bukan orang lain. Ini cara saya turun berat badan..... Senang je...(lost 6 kg in 6 weeks total loss 10 kg)

Breakfast : HERBALIFE SHAKE!!
10pagi : Snacking - 2 biji telur rebus dan minum teh-0-kosong... (saja minum dgn kawan2)
Lunch HERBALIFE SHAKE!!
3-4ptgSHAKE lagi.... (2 scoop F1 saja... tak ada F3's)
Dinner Sejemput nasi, lauk dan sayur.
Sepanjang hari minum secukup 3 liter air campur tea-mix.

itulah cerita,uncle allen inspirasi kami..
khusyuk uncle memberikan motivasi kepada tetamu yang first time datang STS..no problem..dulu saya sangat skeptikal dengan uncle dan uncle bagitahu saya sangat ego..rupanyer baru saya tahu kenapa saya skeptikal??jawapannya mudah sahaja sebb saya xmakan makanan nutrisi seimbang herbalife je..sebab itu saya skeptikal..alhamdulillah after amik herbalife saya semakin sihat..kaum lelaki selalu dikaitkan dengan perasaan yang sangat EGO..memang betul pun..xsangka rupaya2 kaum lelaki nie ramai yang mengandung..mereka xperasan(erti kata yang lain perut buncit)..sama ada kurus or gemuk..

ALHAMDULILLAH AFTER 1 MONTH AMBIL HERBALIFE SAYA DAH XMENGANDUNG LAGI (PERUT XBUNCIT DAH..SYUKUR ALHAMDULILLAH)

Risau perut buncit? RUDI lost 14 kg 2 bulan setengah

0 comments
bergambar dengan RUDI pengacara majlis STS 5 jun 2011 di time square
rudi dan lost 14 kg in 12 setengah bulan..manakala isterinya 10 kg in 4 bulan..mereka ini adalah lepasan UNISEL..buat herbalife as student lagi..so student pun boleh buat jugak herbalife nie..nak belajar sangat dengan orang2 yang dah berjaya nie..


ramai orang ingat herbalife nie product supliment..ubat2..jawapannya herbalife adalah makanan nutrisi seimbang..sangat2 sedap bila makan..rudi dah lama makan herbalife..alhamdulillah semakin sihat,bertenaga,ceria..ramai orang lelaki xberapa nak kesah tentang kesihatan badan mereka..mereka asyik fikir "xkesah la yang penting aku boleh enjoy,boleh hidup nampak macho"..if nak hidup lebih sihat dan macho amik la herbalife seperti rudi nie..So mereka2 yang amik herbalife nie perut buncit ke?so kepada lelaki @wanita fikirkanlah???

Wan Anuar Lost 26kg in 5 months pada 2008

0 comments

semasa di STS time square 5 jun 2011 saya bergambar dengan abg pengacara majlis yang dah amik herbalife nie semenjak 2008 lagi..dulu sebelum herbalife abg anuar knee pain,tired & low energy now after herbalife more energy,active & confident..patutlah semangat jadi Mc program tadi



Sehingga kini Wan Anuar telah berjaya menurunkan berat badannya sebanyak 33Kg dalam masa 10 bulan.. Alhamdulillah... dia dan isterinya Rafiah sekarang membuat perniagaan Herbalife secara full time menyambung misi luar biasa untuk menolong ramai orang lain lagi... insayAllah mereka dan orang bersama mereka akan berjaya... dunia dan akhirat.




gambar abg anuar semasa umur 29 tahun 
gambar (sebelum dan selepas herbalife)

orang lelaki selalu dan kerap sangat ada masalah buncit..klu tengok leader2 yang ada kat malaysia or mana2 mesti ada masalah perut buncit..saya dah banyak jumpa orang dalam herbalife nie..so semua xde masalah perut buncit after amik herbalife..dan mereka semua yakin dan bertambah sihat after amik herbalife..so kepada semua lelaki mesti ada satu dokrinisasi yang menjumudkan pemikiran kita iaitu after berkahwin mesti perut bertambah boroi dan buncit..so saya dah berjumpa dengan orang yang dah lama dalam herbalife nie antaranya abg anuar..still ok je badan sihat after herbalife walaupun dah lama berkahwin.